Fysiotherapiepraktijk Sleedoorn - GZ Keizer Karelpark - Lindepark 2K - 1185 LD Amstelveen

Fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie


In  onze praktijk is ook  de Psychosomatische Fysiotherapie als  specialisatie aanwezig. Veel mensen hebben lichamelijke klachten  die verband houden met een verstoring in de balans, het evenwicht tussen lichamelijk en psychische belasting en de balans  in relatie tot de omgeving.

Klachten die hierdoor ontstaan zijn medisch niet te verklaren, maar men heeft wel last of men blijft klachten houden. De samenhang tussen de lichamelijk klachten en de psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden dikwijls eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd.

Als de klachten na verloop van tijd toenemen levert medisch onderzoek niet veel op, een duidelijke diagnose is vaak niet te stellen. Dit kan een gevoel van onbegrip geven.  Klachten die door de “disbalans” kunnen ontstaan zijn zowel lichamelijk als psychisch van aard.

Voorbeelden van lichamelijke klachten  zijn:

Hoofdpijn, benauwdheid, druk op de borst, duizeligheid en tintelingen in de armen en benen, hartkloppingen,   algemene vermoeidheid, spier en gewrichtsklachten , nek- en rugklachten , vaak verkouden en / of griep,  chronische pijnsyndromen,  onverklaarbare lichamelijke klachten.

Voorbeelden van psychische klachten zijn:

Lusteloosheid en geestelijke vermoeidheid, prikkelbaarheid, onrust en gejaagdheid, overactief zijn, niet stil kunnen zitten en staan, het gevoel uit balans te zijn, angst- en  zelfs paniekgevoelens,  onzekerheid,  slaapstoornissen en geheugenverlies, piekeren, concentratie stoornissen, niet meer kunnen genieten en kunnen ontspannen, overmatig eten, roken, alcohol- en koffie gebruik.
De psychosomatische fysiotherapie kan deze diversiteit aan  klachten gunstig beïnvloeden. Ook kan er,  door de verschillende  behandelmogelijkheden die er binnen deze specialiteit zijn, veel worden onderzocht en verduidelijkt,  zowel op het lichamelijke als op het geestelijke vlak.

Certificaat.pdf


Zo kan er tijdens de therapie gewerkt worden aan :

- het geven van  informatie  en het ervaren van diepe en juiste ontspanning waardoor stressgevoelens kunnen worden verminderd en de kwaliteit van het slapen aanzienlijk wordt verbeterd,


- het aanleren van een ontspannen  ademhaling,  ook op meer spanningsvolle momenten , het voelen van de relatie tussen spanning en ademhaling, waardoor gevoelens van angst en paniek worden verminderd,

- uitgebreide instructie en het leren voelen van  de ontspannen houding van hoofd, nek en schouderregio als  ook van de lage rug en het bekken. Deze ontspanning vervolgens leren toepassen in verschillende houdingen en tijdens zachte bewegingen,

- het leren voelen van ontspannen “inspannen”,  zowel binnen als buiten met aandacht voor omgeving en daardoor de balans,

- aandacht voor en leren herstellen  van de evenwicht in verschillende opzichten, zodat u weer leert voldoende invloed te krijgen op uw gezondheid,  vitaliteit en welbevinden.

- Dankzij de yoga achtergrond  ( van Ybelle) is er een extra dimensie aan de ademhaling , oefeningen en houdingen te ervaren.


 Multidisciplinaire mogelijkheden

In ons centrum is er een intensieve samenwerking met artsen, psychologe en psychiater waardoor er een  multidisciplinaire aanpak van bovenstaande problematiek mogelijk is.

U bent hartelijk welkom om in de praktijk meer informatie en uitleg te ontvangen  

>  Fysiotherapie

>  Specialisaties
            Psychosomatische fysiotherapie

             Manuele lymfedrainage
             Manuele therapie
             Orofaciale fysiotherapie               

             Dry Needling
             Medical Taping
             Diabetes Beweeggroep

>  Team     
>  Extra informatie
>  Aanmelden fysiotherapie
>  Praktijktarieven 2018


Ybelle Boorsma is gespecialiseerd in psychosomatische fysiotherapie.

Fysiotherapiepraktijk Sleedoorn


Welkom