Block

Oedeem therapie

Lymfe oedeem is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel . Het kan zich geleidelijk ontwikkelen en komt regelmatig voor. Het uit zich in de vorm van pijn, zwelling, een zwaar gevoel en vermoeidheid, zowel lokaal als algeheel.

Oorzaak van deze overmatige vocht ophoping kan zijn een beschadiging of blokkade van het lymfesysteem ( lymfe oedeem) . Daarnaast kan het systeem onvoldoende zijn aangelegd of werkt het niet optimaal, waardoor vocht onvoldoende wordt afgevoerd.

Anita Zeeberg | Fysiotherapiepraktijk Sleedoorn Amstelveen

Anita Zeeberg is een van onze fysiotherapeuten gespecialiseerd in Oedeem therapie

Er zijn twee soorten lymfe oedeem:

  • Bij primaire lymfe oedeem is het lymfesysteem al bij de geboorte niet goed aangelegd of functioneert onvoldoende. Klachten kunnen op jonge leeftijd al ontstaan.
  • Secundair oedeem is niet aangeboren, maar ontstaat als een complicatie na bv. een oncologische behandeling. Hierbij kan je denken aan een okselklier toilet , chemotherapie, radiotherapie, littekens, infecties, en bloedvat problemen.

De fysio-oedeem therapeut probeert met milde technieken het lymfesysteem te activeren dan wel alternatieve routes in het systeem te stimuleren.

Naast deze manuele lymfedrainage (MLD) zijn compressie- en oefentherapie, voorlichting en advisering van groot belang. Waarbij uiteindelijk met zelf management wordt gestreefd dat de cliënt zo optimaal mogelijk kan functioneren in zijn dagelijkse activiteiten.

Zowel primaire als secundair oedeem kan worden behandeld. Een verwijzing van specialist of huisarts is noodzakelijk.