Block

Orofaciale fysiotherapie

Wat is orofaciale fysiotherapie?

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Deze fysiotherapeut wordt hierom ook wel eens aangeduid als kaakfysiotherapeut. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in tandheelkundige aspecten, specifieke zenuw-aandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek.

De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, het aangezicht en de halsregio.

Wanneer naar een orofaciaal fysiotherapeut?

Met verwijzing 

Afhankelijk van uw klachten, wordt u verwezen naar de orofaciaal fysiotherapeut via uw huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandartsgnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.

Zonder verwijzing

U kunt ook rechtstreeks naar een orofaciaal fysiotherapeut gaan, zonder verwijsbrief. In dit geval vindt eerst een screening plaats: de therapeut beoordeelt of fysiotherapie voor u een doeltreffende behandelvorm is.

Met onderstaande klachten kunt u bij de orofaciaal fysiotherapeut terecht:

  •     Kaakklachten
  •     Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  •     Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
  •     Aangezichtsverlamming
  •     Hoofdpijnklachten
  •     Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
  •     Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) wil de kwaliteit van fysiotherapie blijven stimuleren. Daarom heeft het KNGF het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie in het leven geroepen.

De orofaciaal fysiotherapeut staat geregistreerd in het register orofaciale fysiotherapie, en is aangesloten bij de NVOF.

Wij maken bij de behandeling gebruik van algemene fysiotherapeutische technieken zoals massage en oefeningen. Daarnaast is manuele therapie, psychosomatische therapie en ademtherapie een belangrijke insteek bij onze behandeling.

Aanmelden volwassenen